Vízi sportok fajtái

Mielőtt végigvennénk a ma ismert vízi sport fajtákat, meg kell említenem miért is jó választás a sportnak ezen módja.

Természetesen köztudott, hogy a víz alatti mozgás tehermentesíti a testet, szinte súlytalanok vagyunk a vízben. Emiatt nagyon jótékony hatású a gerincbántalmak, porckopás, és reuma ellen, ami a hiedelmekkel ellentétben nemcsak az idős korban fenyeget. A kellemesebb, nyugodtabb vízi sportok közé sorolhatjuk a vízi tornát, aerobikot, fitneszt, gimnasztikát. Illetve érintőlegesen sport, de a kismama és babaúszást is. Ezek feladata elsősorban a test karban tartása, jó közérzet kialakítása.

A továbbiakban pedig vegyük át a vadabb sportokat, amelyek leginkább elkötelezett sportolók játéka.

A szinkronúszás egy gyönyörű sportág, elkezdése gyermekkorban ajánlott, már-már óvodás kortól. Hasonlóan a szárazföldi gimnasztikához, ez is versenysportág, amiből sajnos ki lehet öregedni huszonéves kor körül. Ez egy elég intenzív, zenére végzett táncos úszás, csoportban egyszerre végzett látványelemekkel.

Szinkronúszás

Talán művésziességben hasonló a műugrás és toronyugrás, itt is fontos a precízség és a finom mozdulatok. 2017-ben a Vizes Vb-t alatt, már láthatta az ország, hogy végig a Duna partján felállítva elképesztően magas toronyról ugrottak a sportolók a medencébe. Ez is versenysport, ahol több méter magasságból ugranak meg, különböző szaltó vagy forgás elemeket.

A legismertebb és legtöbbet űzött sportág az úszás. Ezt lehet versenyszerűen is, de hobbiszerűen vagy akár egészségügyi okból is gyakorolni. Kifejtettük már a jótékony hatásait, ez a leginkább személyre szabható ág, életkortól, stílustól, fizikumtól, hangulattól függően.

Úszás

Maradva az uszodában tréningező versenysportok vonalánál, egyszerre említhetjük a vízi rögbit, a vízikosárlabdát, és a vízilabdát. A rögbi nem olyan régóta létező sportág, itt a sportolók felcsatolható uszonyokkal játszanak, a műugró medencék nagy méreteit kihasználva. A következő a kosárlabda és a vízilabda ötvözete, a vízikosárlabda. A szabály követése nehézkes, mert különböző felszerelésekkel és más-más szabályokkal játsszák egyes országok. Röviden ez egy csapatjáték, ahol a csapattársak egymás játékát segítve pontot kell, hogy szerezzenek. Végül a vízilabda, az említett három ág közül a legismertebb. Hasonló az előzőekhez, ez is csapatjáték, csak itt kapuba kell dobni a labdát. Összességében e három ágról elmondható, hogy elég jó fizikumot igényel, durvább sport, így nem említhető egy lapon a fentebb kifejtett művészies tornákkal. Hasonlósága mindegyiknek, hogy versenysportok, amelyek elköteleződést igényelnek, így erős akaraterőt és gyakori edzést igényelnek.

A kajakozás, evezés vagy kenuzás is ismert hazánkban. A természeti adottsága megvan az országnak, ugyanis sok folyónk és tavunk van. Ez a sportág is végezhető versenyszerűen, vagy hobbiszerűen, akár egy hétvégi kiruccanáskor. Ez már nem egy mesterséges medencében, hanem természetes vizeken végezhető, így aki nem tud úszni, vagy fél a víztől, annak sajnos marad a szemlélődés.

Kenuzás

Továbblépve az extrém vízi sportokra, maradva hazai terepen, említhetjük a wakeboaardozást, amit inkább állóvízen próbálhatunk ki. Ez inkább kellemes időtöltés, mintsem verseny. Az alany egy deszkára áll, és egy gyorsan hajtó motorcsónak egy gumikötéllel húzza a vízen.

Hasonló, de mégis komolyabb sport a szélvitorlázás. Nem azonos a nagy vitorlás hajóval, mert az már a hajózás témakörét érinti. Ez egy egyszemélyes művelet, ahol ugyancsak egy hosszú deszkára kell állni, egy óriási szélvitorlával pedig befogni a szelet és talpon maradva szelni a hullámokat.

Szélvitorlázás

Szeljük át a hullámokat hazánk területéről a nyaraló paradicsomokra, leginkább tenger vagy óceán közeli helyekre. A vitorla testvére a szörf, azonban itt sokkal mélyebb a víz, ijesztő nagy hullámokat kell meglovagolni pusztán egy deszkával, miközben alattunk buzgón élik életüket a tengeri vagy óceáni állatok. Ez igazán extrém, nagy adrenalin lökettel, a nagyon bevállalósok sportja.

Szörf

Ugyancsak nagyon extrém, talán még veszélyesebb is, mint a szörf, a rafting vagyis vadvízi evezés. Itt ugyanis egy gumicsónakba kell ülni többedmagunkkal, és nagyon erős sodrású, zuhatagos folyón kell evezni. Összehangolt munkát, és nagy odafigyelést, csapatmunkát igényel. Veszélyességi foka miatt, gyakorlottságot és úszni tudást igényel.

Rafting

Zárásként pedig, a búvárkodást említeném. Ez is egy csodálatos sport, melyet végezhetünk hobbiból, versenyszerűen, de akár tudományos indíttatásból is. Amennyiben a nyaralás alatt szeretnénk kipróbálni, és nem elégszünk meg a szájba vehető kis lélegzős pipával, akkor el kell végezni egy tanfolyamot, amivel vezetőkkel ugyan, de oxigénpalackkal és komolya felszereléssel csodálhatjuk meg a víz alatti élővilágot, több méter mélységben.

Búvárkodást