A gyermekvállalás napjainkban

A gyermekvállalás az elmúlt évtizedekben jelentős változáson ment keresztül. Amíg korábban a nők már 18-20 éves korukra anyákká váltak, addig ennek az ideje a 21. században egyre inkább 30 felé helyeződik át. A folyamat hátterében a gazdasági tényezők és a gondolkodásmódbeli fordulatok egyaránt fellelhetők.

Gyermekvállalás

Rövid áttekintésként, a 20. század elején élt dédanyáink általában a családi gazdaságban dolgoztak, és a legfőbb feladatuk a gyermeknevelés volt. A nagyanyáink viszont már kénytelenek voltak munkába járni, olykor a védelmező közösséget elhagyva, idegen város gyárában robotoltak. Bár még náluk is viszonylag magas volt a gyermekáldások száma, és nem vártak túl sokat vele, nem csak ennek szentelték az életüket.

Gyermeknevelés

A modern nőknek pedig a munka mellett már a karrierépítés lehetősége is adott. Ez magával hozza a gyermekvállalási kedv kitolódását. Mire a mai lányok végeznek a tanulmányaikkal, bőven túl vannak a 20-as éveik elején. Ekkor a többségük arra koncentrál, hogy sikereket érjen el a saját szakterületén. Egy ilyen életmód mellett kevesebb esélyük van az ismerkedésre és a tartós kapcsolatok ápolására. Ráadásul a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben sokan nem mernek egynél több gyermeket vállalni. Félnek a rájuk nehezedő anyagi nyomástól és a gyermekneveléssel együtt járó felelősségtől.

Gyermekvállalási kedv