Kávéfőző alkatrész

Az éltető nedű, a kávé talán az egyetlen olyan ital, amiről csak nagyon kevesen mondják azt, hogy sosem fogyasztják. A legtöbb embernek a reggeli rohanás megkezdésének szigorú előfeltétele a még teljes eszméletlenségben elkészített kávé, de sok ember a délutáni energiavisszaesést kompenzálja egy jó erős feketével. Legyen az ember kávéfüggő, vagy csak alkalmi fogyasztó, háztartásában egész biztosan megtalálható egy kávéfőző, akár egy csúcsmodern óriásmasina, akár egy jó öreg kotyogós, akár egy filteres, vagy kapszulás verzió. Annál pedig egészen biztosan nincs idegörlőbb, amikor ez az “életfontosságú” készülék elromlik, meghibásodik.

Kávéfőző alkatrész

Mi lehet az ok?

Az automata készülékek esetében tengernyi ok szóba jöhet, de legtöbbször a karbantartás, illetve a karbantartás hiánya okozhat problémákat. Lévén szó egy rendkívül összetett, sok alkatrészből álló, bonyolult gépről, az évek során sok minden elkophat, eltömődhet. A vízkő az első számú ellensége a kávéfőzőknek is, főleg itt, Magyarországon, ahol kemény a víz. Lerakódhat a fűtőszálon, a szivattyún, és igazából bárhol, s ezzel tönkreteheti a legdrágább darabokat is. Persze a közép,- és csúcskategóriás kávéfőzőkben általában található vízszűrő, de egyrészt ez csak néhány fajtában található meg, másrészt ugyanúgy karbantartásra, cserére szorul, mint bármely másik alkatrész.

A hagyományos kotyogós kávéfőzőket sem kíméli az idő vasfoga, a tömítőgyűrűk a folyamatos használat miatt könnyen kirepedezhetnek, elöregedhetnek, ami a szerkezet egész működését befolyásolja. Szerencsére már szinte minden kávéfőzőhöz találhatunk alkatrészeket, így bármilyen problémával találjuk magunkat szemben, biztosak lehetünk benne, hogy van megoldás.