Vízi sporteszközök és felszerelések

Kapcsolódva egy korábbi cikkhez, melyben a vízi sportok fajtáit mutattam be, most végigvesszük azon sportok eszközeit és felszereléseit.

Minden vízi sportnál egyezik, hogy olyan ruházatot válasszunk, ami vízhez tervezett anyagú.

Az úszás, torna, fitnesz, aerobik, gimnasztika és hasonló edzésekhez célszerű egy kényelmes fürdőruha, uszodától függően úszósapka, úszószemüveg, medencén kívüli eszköz pedig a papucs, törölköző, tusfürdő.

A szinkronúszáshoz ugyancsak fürdőruha szükséges, illetve versenyekkor egyedileg készített versenydressz. Ezen kívül úszósapka, orrcsipesz, erős hajgumi és csattok a kontyhoz, és a már említett külső felszerelések, törölköző, papucs.

Szinkronúszáshoz sporteszközök

A mű és toronyugrás eszközei a fürdőruha, úszósapka, papucs. Illetve magának a sportnak az eszköze a magas torony, aminek a tetején rugalmas vagy szilárd ugródeszka van. A műugráshoz 1-3 méter magasság és rugalmas deszka, a toronyugráshoz 5-10 méter magasság és szilárd ugródeszka szükséges. Illetve egy széles és mély ugrómedence.

A vízi rögbi, kosárlabda, és vízilabda sport hasonló igénye a fürdőruha, egyedi megköthető úszósapka. Ezen felül az adott labda, kapu/kosárpalánk, egy bíró, és zászlók. A zászlókkal a verseny alatt a bíró hozhat döntéseket, melyek színükben és jelentésükben különböznek.

Kajakozáshoz, evezéshez, kenuzáshoz szükséges a vízi viselet, emellett opcionálisan sapka, napszemüveg, illetve evező és a sporthoz tartozó hajó.

Evezés sporteszközök

A kenuban ülő egy oldalon, több személy esetén mindkét oldalon eveznek. Hajója nyitott, keskeny.

A kajak hajója zárt és keskeny vonalú. Ennek is lelhet egy vagy több beülője. A beüléseket permetvásznak borítják a beázás ellen. Ennek segítségével borulás esetén a kajakos vissza tud fordulni az eredeti állapotba.

Evezéshez többféle felosztású hajót lehet használni, egypáros, kétpáros, négypáros, kormányos vagy kormány nélküli verziókban. Itt is nyitott a hajó, az evezők, mindkét oldalon megtalálhatók.

Wakeboardozás felszerelése lehet egyszerű fürdőruha, zártabb vízi ruha, trikó, nadrág stb. Leggyakrabban ezt a sportot nyaralás, vagy kikapcsolódás részeként szokták választani, így célszerűbb az eszközök bérlése. Ebben az esetben nem okoz gondot a szállítása, a hosszú deszkának, hozzátartozó bakancsnak, a guminak, védő sisaknak.

Wakeboard sporteszközök

A szélvitorlázás felszerelése hasonló, ruházatban egyéni. Aki nem gyakran űzi, annak ugyancsak a bérlés a célszerűbb. Eszköze egy szörfdeszkához hasonlít, melynek a közepén egy rúdhoz kapcsolva található egy szélvitorla, azon fogók, amellyel tudja irányítani és igény szerint forgatva befogni a szelet a sportoló.

A szörf, mint fentebb említettem, egy deszka, amihez egy kötéllel hozzá lehet csatlakoztatni az ember bokáját. Ruházatban ez is egyéni.

Az extrém rafting vagyis vadvízi evezés felszerelése nagyon összetett, ezt a helyszínen bérléssel tudjuk teljes biztonsággal igénybe venni. Szükséges hozzá egy erős anyagú gumicsónak, a résztvevők létszámától függően, mellény, sisak, evezők, és természetesen egy sebes folyó.

Rafting sportezsközök

Utoljára pedig a búvárkodás felszerelése jön, ami szintúgy bérelhető a legtöbb helyszínen. Célszerű bevizsgált felszereléssel merülni, ugyanis kis hibával is életveszélyes helyzet alakulhat ki. Ez fontos az oxigénpalack beállításánál. Emellett egyedi búvárruha, szemüveg, uszony szükséges. Illetve a víz alatti kommunikáció jeleinek ismerete elengedhetetlen.